Granola cu gust de turta dulce
Ce poate fi mai craciunist decat o granola cu gust de turta dulce? Stiti ca eu sunt un fan inrait al granolei facute in casa si desi am o preferata (Granola cu banane si tahini), imi place sa incerc mereu combinatii noi. De data asta, granola craciunista este foarte crocanta, cu gust intens de ciocolata si o nuanta de turta dulce.
O depozitez mereu intr-un borcan de sticla cu capac si tine pana la 2 saptamani. Poate fi consumata pe post de gustare dulce, sau cu iaurt, la micul dejun.

🔪 Preparare: 10min
👩🍳 Gatire: 20-30min
Ingrediente:
▪️2 banane coapte
▪️50g curmale
▪️4 linguri de apa
▪️250g ovaz
▪️100g mix nuci (caju, migdale, nuci, alune de padure, arahide) taiate marunt
▪️2 linguri fulgi de cocos
▪️2 linguri seminte de dovleac
▪️2 linguri seminte de floarea soarelui
▪️50g ciocolata 75% cacao
▪️2 lingurite scortisoara
▪️1/2 lingurita nucsoara
▪️1/4 lingurita ghimbir
▪️un varf de cutit de cuisoare/anason
▪️un praf de sare
Mod de preparare:
Pentru inceput, asez curmalele intr-un bol cu apa fierbinte si le tin 10-15 minute. Eu am folosit curmale deshidratate. Daca ale voastre sunt proaspete, nu mai este necesar acest pas. Asez curmalele intr-un blender de bucatarie, alaturi de bananele coapte, apa si condimentele si mixez, pana obtin o pasta cu o textura cremoasa. De preferat ar fi sa folositi banane coapte. Cu cat bananele sunt mai coapte, cu atat granola este mai dulce.
Intr-un bol amestec ovazul, semintele, sarea si fulgii de cocos, iar apoi torn pasta formata mai sus. Continui sa amestec cu o spatula. Trec totul intr-o tava cu foaie de copt si intind ovazul pe toata suprafata, intr-un strat cat mai uniform. Dau la cuptorul preincalzit la 180°C, aproximativ 10-15 de minute, intre timp mai amestec din cand in cand.
Urmeaza sa taiem nucile in bucati mari, la fel si ciocolata. Eu folosesc de obicei ciocolata cu 70-80% cacao, dar de mentionat ar fi faptul ca aroma finala va fi un pic amaruie. De aceea, puteti folosi orice tip de ciocolata va place.
Dupa cele 10-15 minute, scot tava din cuptor, adaug nucile si jumatate din cantitatea de ciocolata si mai tin granola 10-15 minute, pana se rumeneste frumos.
La final, pun si restul de ciocolata si amestec bine. Puteti sa o puneti direct peste granola calda, daca vreti ca ciocolata sa se topeasca, sau puteti sa asteptati pana ce aceasta se raceste.
O lasam pana se raceste complet, iar apoi o trecem intr-un borcan de sticla, cu capac. Puteti sa o pastrati si sa o depozitati pana la 2 saptamani.


