Tort de morcovi si crema de branza
Am facut tortul acesta pentru ziua mamei mele. E unul din torturile mele preferate. Combinatia aceasta cu morcov, scortisoara, nuca si crema de branza mi se pare cea mai reusita. Poate pentru multi este o combinatie neobisnuita, dar va asigur ca acest tort de morcovi se imbina perfect cu crema fina de branza si fructele acrisoare.
🔪 Preparare: ~40min
👩🍳 Gatire: 60min
Ingrediente: ( Ø tava: 23 cm – 3 blaturi, 18cm – 4 blaturi)
Blat:
▪️240g faina
▪️180g zahar
▪️250g morcov ras fin
▪️160g ulei
▪️60g nuci
▪️3 oua
▪️1/2 lingurita de scortisoara
▪️1/2 lingurita nucsoara
▪️1/4 lingurita ghimbir praf
▪️un varf de cutit de cuisoare macinate
▪️1 lingurita praf de copt
▪️suc de la 1/2 portocala
▪️putin ghimbir ras
Crema:
▪️400g crema de branza
▪️200g unt 80% grasime
▪️150g zahar pudra
▪️extract de vanilie
Optional: afine, zmeura, mure sau coacaze rosii
Mod de preparare:
Prima data, curat morcovii si ii trec prin blender sau ii dau pe razatoare. Apoi, intr-o tigaie curata si uscata, prajesc nucile, fara sa folosesc ulei. Cand s-au prajit, le toc marunt cu un cutit. Incercati sa nu le prajiti prea tare.
Trecem la prepararea blatului. Am batut ouale cu un tel si am adaugat zaharul, uleiul si sucul de portocale si am amestecat bine. Intr-un alt castron, am amestecat faina, praful de copt, scortisoara si nucsoara. Puteti adauga pudra de cuisoare si ghimbir, daca aveti si va plac. Apoi, le-am incorporat treptat in amestecul lichid, cu ajutorul unui tel. La final, adaug morcovul si nucile si amestec bine cu o spatula.
Impart aluatul in 3 sau 4 parti egale. La o tava de 18cm am obtinut 4 blaturi, iar la una de 23cm – 3 blaturi. Coc fiecare blat 18-20 de minute. Folosim trucul cu scobitoarea, pentru a ne asigura ca este complet copt si incerc sa nu il rumenesc prea tare pe margine.
Daca vreti sa coaceti un singur blat si apoi sa il taiati, va recomand sa il pastrati cateva ore (sau peste noapte) la frigider pentru ca se va taia mult mai usor.
Pentru crema, am batut cu mixerul untul la temperatura camerei alaturi de zaharul pudra, iar apoi am adaugat crema de branza treptat (tot la temperatura camerei) si la final, extract/esenta de vanilie. La fiecare strat de crema, am adaugat fructe proaspete (zmeura, afine si merisoare), insa puteti sa il lasati chiar si simplu, este foarte gustos oricum.
Sper sa va placa reteta!
PS: Daca nu vreti sa va bateti capul prea tare, dar va place combinatia, aici gasiti reteta brioselor cu morcovi si crema de branza.
6 Comments
Pingback:
Pingback:
Veronica Bancea
Bună seara. Doar o mică nelămurire, la tava de 23cm, compoziția este pentru 2 sau 3 blaturi? Vreau să fac tortul etajat și 23cm și 18cm pentru majoratul băiatului meu. Am nevoie să știu exact dacă rămân la 3 blaturi sau fac compoziția de 2 ori și fac 4 blaturi. Mulțumesc mult. Seara liniștită!
Andreea Dumitru
Salut! La o tava de 23cm, vor iesi 3 blaturi, iar la cea de 18cm = 4 blaturi
Veronica Bancea
Bună dimineața. Mulțumesc pentru răspuns. O zi cu spor! La un moment dat apare în rețetă 2 blaturi. De asta eram confuză.
Andreea Dumitru
Intr-adevar, este o greseala. O sa modific, imi cer scuze de confuzie