Dulciuri

Rulouri impletite cu scortisoara

Am o slabiciune pentru aluaturile dospite si pufoase, iar aceste rulouri impletite cu scortisoara sunt de departe visul oricarei gustari de sezon. Sunt dulci, pufoase si pline de cele 4 condimente specifice toamnei.

Pe langa asta, sunt foarte aspectuoase, puteti sa va surprindeti musafirii cu ele si desi par complicate, se fac destul de usor. Ca sa inlocuiesc complet zaharul, am folosit curmale dulci si aromate, iar umplutura a iesit fantastic de gustoasa.

rulouri impletite cu scortisoara

🔪 Preparare: 30min (+1h dospit)
👩‍🍳 Gatire: 15-20min

Ingrediente: (8 bucati)

Aluat:
▪️290g faina (am folosit faina de cozonac)
▪️150ml lapte cald
▪️40g unt
▪️2 linguri miere
▪️1 ou
▪️4g drojdie uscata
▪️un praf de sare

Umplutura:
▪️150g curmale
▪️60g nuci tocate marunt
▪️30g unt (de preferat 82% grasime)
▪️50ml lapte
▪️1 lingurita de scortisoara
▪️1/4 lingurita nucsoara
▪️1/4 lingurita ghimbir macinat
▪️un varf de cutit de cuisoare macinate

Optional: 1 ou pentru uns

Mod de preparare:

Cern faina intr-un bol incapator si in mijloc ii fac o gaura. Asez drojdia alaturi de putin lapte caldut si astept 5 minute pana aceasta este dizolvata complet. Intre timp, voi topi untul alaturi de miere (pe baie de aburi sau la microunde) si amestec pentru a le omogeniza. Le adaug peste faina, alaturi de ou si restul de lapte si cel mai important: un praf de sare.

Incep sa framant timp de 10 minute, pana ce aluatul devine cat de cat elastic. Apoi, il asez inapoi in bol, il acopar si il tin la temperatura camerei pentru cel putin 1h. In acest timp, el ar trebui sa isi dubleze volumul.

Pentru a pregati umplutura, asez curmalele intr-un bol cu apa fierbinte si le tin 10-15 minute. Eu am folosit curmale deshidratate. Daca ale voastre sunt proaspete, nu mai este necesar acest pas. Asez curmalele intr-un blender de bucatarie (un smoothie maker nu va functiona), alaturi de lapte si cele 4 condimente si mixez pana obtin o pasta cremoasa si omogena. Peste aceasta pasta, voi adauga untul topit si amestec din nou, folosindu-ma de o spatula.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, incep sa il intind cat de subtire pot, cu ajutorul unui sucitor, sub forma de dreptunghi. Intind umplutura pe toata suprafata lui, cu un cutit sau o spatula, iar apoi presar nucile tocate. Impaturesc aluatul, incepand de jos spre centru, iar apoi de sus spre marginea impaturita. Apoi, impart aluatul in 2 parti egale si in inca 4 parti fiecare jumatate. Luand cate o bucata, tai aluatul in 3 fasii si incep sa impletesc. La final, rulez impletitura usor. Pentru a forma impletiturile, este necesar sa aruncati un ochi pe contul meu de Instagram.

Asez fiecare rulou impletit intr-o tava pentru briose unsa bine cu ulei si le mai las la dospit inca 10-15 minute pana ce cuptorul se incige. Apoi, le ung cu un ou batut si le dau la 180°C, timp de 15-20 de minute pana se rumenesc frumos.

Alte retete cu scortisoara:
Melci impletiti cu scortisoara si pere coapte
Rulouri pufoase cu scortisoara
Kurtos (Kürtős Kalács)

rulouri impletite cu scortisoara
rulouri impletite cu scortisoara

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *