Fel principal,  Gustari,  Mic dejun

Galette sarata cu pui si ciuperci

Sa va zic ce bunatate am facut zilele trecute pentru pranz: Galette sarata cu pui si ciuperci. Obisnuiesc sa fac des quiche sau galette in varianta sarata atunci cand am legume #denearuncat sau carne ramasa de la alte mese.
Ei bine, de data asta, am avut inspiratia de a pune 2 oua si putina mozzarella, o nebunie ce a fost in cuptorul meu.
Imi place mult acest aluat pentru ca este fraged si bun, se face rapid, nu are nevoie de repaus si cel mai important: poate fi facut complet vegan. Unde mai pui ca il puteti folosi in preparatele voastre sarate sau chiar dulci?
Va incurajez cu drag sa salvati reteta, pentru ca o puteti adapta usor la ce aveti prin frigider: dovlecel, morcov, ardei, conopida etc. Puteti folosi orice tip de leguma sau carne, orice aveti prin frigider sau va face placere.
tarta sarata cu pui si ciuperci

🔪 Preparare: 20min
👩‍🍳 Gatire: 30-40min

Ingrediente:

Aluat:

▪️150g faina alba
▪️50g faina integrala
▪️80g unt rece/ ulei de cocos solid
▪️6-8 linguri de lapte/apa
▪️1 lingurita sare
▪️1/4 lingurita praf de copt
▪️1-2 linguri mix seminte (floarea soarelui, dovleac, in si susan – optional)

Umplutura:

▪️200g pui gatit
▪️250g ciuperci
▪️2 oua
▪️cateva felii de mozzarella (orice alta branza preferati)
▪️parmezan (optional)

Pentru uns: 1 ou + 1-2 linguri de lapte (optional)

Mod de preparare:

Eu am avut puiul gatit, dar daca voi nu il aveti, puteti sa il taiati fasii si sa il gatiti rapid la tigaie cu putina ceapa calita. Adaugati apoi ciupercile si tineti-le pe foc, amestecand pana ce si-au tras apa. Condimentati dupa gust.

Trecem la aluat. Vom amesteca faina, praful de copt, sarea si semintele intr-un bol incapator. Puteti folosi faina complet alba. Apoi, pun untul rece, cubulete si incep sa le amestec cu varful degetelor pana obtin un aluat nisipos, ca atunci cand prepar tarta.

Voi turna si lingurile de lapte/apa si incep sa amestec pana ce aluatul s-a legat complet, fara sa il framant prea mult.

Se intinde aluatul pe masa de lucru, pudrata cu faina, si se formeaza un cerc. Voi pune puiul cu ciupercile la baza si voi aranja uniform toata umplutura. Marginile exterioare ramase se trag peste umplutura, spre centru.

Urmeaza sa pun feliile de mozzarella, iar apoi voi unge marginile tartei cu un ou batut, alaturi de 1-2 linguri de lapte (optional). Puteti pune cele doua oua acum, daca preferati sa fie gatite complet sau cu 10 minute inainte ca tarta sa fie coapta, daca le doriti zemoase.

Presar seminte sau gris/malai si dau la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos.

La final, presar parmezan ras, patrunjel proaspat si o servesc calda. E nemaipomenita!

PS: O alta varianta de tarta sarata puteti gasi aici. Iar cea dulce este aici. Daca doriti ssa obtineti o tarta vegana/ de post, puteti inlocui untul cu uleiul de cocos solid, laptele cu apa rece, iar umplutura poate fi cu legume.

galette sarata cu pui si ciuperci

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *