Gustari,  Dulciuri

Batoane cu ciocolata si curmale

Nu stiu unde am fost pana acum de n-am incercat aceste batoane cu ciocolata si curmale. Nu se compara cu nimic din ce am mancat la acest capitol, sunt fantastic de bune.
Imi place sa caut mereu diferite combinatii de batoane, proteice sau energizante si le fac in special pentru gustarea dintre mese sau inainte de antrenament.
De data asta, am ales sa combin ovazul si curmalele intr-un snack delicios, care asigura suficienta energie si e perfect pentru a-ti satisface pofta de dulce. Mai mult, ciocolata ii da un gust special, iar faptul ca am nevoie de cateva ingrediente, pe care le am mereu la indemana, ma face sa le indragesc in fiecare zi.
Ele se pot pastra la frigider, intr-o caserola de sticla, cu capac, pana la 5-7 zile. Pentru a le pregati, aveti nevoie de un maruntitor puternic, care sa poata rasni curmalele foarte bine. Blenderele pentru smoothie nu sunt potrivite, deoarece consistenta obtinuta nu este una lichida, ci mai mult solida, ca o pasta.
batoane cu ovaz si curmale

🔪 Preparare: 10min
👩‍🍳 Gatire: 30min

Ingrediente: (tava – 18 x 17cm)

▪️200g ovaz
▪️200g curmale deshidratate/proaspete
▪️2 linguri pudra de cacao
▪️10 linguri de lapte vegetal/apa
▪️80g ciocolata (eu am folosit 40g – 50% cacao si 40g cu 72%)

Mod de preparare:

Asa cum v-am zis, daca vreti sa faceti aceste batoane, aveti nevoie de un maruntitor de bucatarie, si nu de un smoothie blender. Din pacate, fara ajutorul lui, nu puteti face aceasta reteta, dar daca totusi cautati niste batoane cu ovaz, le puteti incerca pe cele cu ovaz si banane care se gasesc aici.

Pentru inceput, voi pune curmalele deshidratate la hidratat in apa calda, pentru 15-20 de minute. Daca folositi curmale proaspete, nu mai e nevoie de acest pas. Nu uitati sa scoateti samburii curmalelor, altfel veti strica maruntitorul.

Intre timp, punem ovazul in blender si il maruntim, atat cat va doriti, eu nu l-am maruntit foarte tare, pentru ca nu mi-am dorit sa obtin o faina. Daca il maruntiti pana se transforma in faina, amestecul va fi ca o pasta, daca il maruntiti mai putin, se vor simti particule de ovaz in batoane. Voi alegeti.

Dupa aceea, peste ovaz pun pudra de cacao si cele 10 linguri de lapte sau chiar din apa in care au stat curmalele. Le blenduim pe toate, pana obtinem o pasta si pana ce curmalele au fost maruntite suficient cat sa nu se mai observe bucati mari in compozitie. La inceput, am blenduit pe pasi, cate putin, iar apoi am crescut intensitatea pentru a obtine o pasta cat mai cremoasa si fara bucati mari de curmale.

Trecem amestecul intr-o tava cu foaie de copt (18 x 17cm) si nivelam bine cu o lingura. E important sa presam bine, pana ce pasta a fost distribuita uniform. Daca lingura vi se lipeste constant de amestec, puteti sa o umeziti putin, dar fara sa exageram, pentru ca altfel vom inmuia amestecul.

Dupa ce am intins totul, topim pe baie de aburi ciocolata si o turnam deasupra, uniformizand pe toata suprafata tavii. Dam la frigider pentru cel putin 30 de minute, sau chiar la congelator, daca tava ne permite acest lucru si daca suntem nerabdatori sa savuram batoanele.

Pentru a taia cat mai usor batoanele si fara sa spargem ciocolata, incalziti putin cutitul deasupra aragazului pentru a intra mai usor in ciocolata si pentru a nu-i permite sa se franga. Mie mi-au iesit 12 bucati mai mici, sau 10 bucati mai mari.


batoane cu ciocolata si curmale

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *