Dulciuri,  Gustari

Batoane cu aluat cookie si ciocolata

De cand am vazut aceste batoane cu aluat cookie si ciocolata la cateva bloggerite pe care le urmaresc, mi-a stat gandul numai la ele, pana cand le-am incercat si eu. Desi au un ingredient surpriza si am avut o mica reticenta la inceput, vreau sa va spun ca nu se simte sub nici o forma nautul din ele.

Textura obtinuta cu ajutorul nautului este geniala in aceasta combinatie, asemanata cu un aluat de prajituri (cookie dough). Ciocolata completeaza perfect cele doua straturi gumoase, iar nautul ofera un plus de valoare nutritionala.

batoane cu aluat cookie si ciocolata

🔪 Preparare: 10-15min
👩‍🍳 Gatire: 20-30min (la frigider)

Ingrediente:  (tava: 21×12)

Baza:

▪️160g curmale
▪️50g faina de migdale
▪️30g cacao

Umplutura:

▪️1 cutie de naut fiert (425g)
▪️85g unt de arahide
▪️2 linguri de miere
▪️20g ovaz
▪️20g faina de migdale
▪️70g ciocolata 52% cacao sau 72%

Glazura: 85g ciocolata (eu folosesc jumatate de gramaj cu 72% cacao si jumatate cu 52%)

Mod de preparare:

Pentru a pregati aceaste batoane, aveti nevoie de un maruntitor de bucatarie si nu de un smoothie blender. Din pacate, fara el nu putem obtine o pasta omogena, dar daca nu aveti unul, puteti incerca alte batoane care nu necesita blender.

Pentru a forma baza, asez curmalele intr-un bol cu apa fierbinte si le las 15-20 de minute la inmuiat. Acest pas se aplica doar daca aveti curmalele deshidratate. Daca sunt proaspete, nu mai este necesar. Dupa acest timp, pun curmalele hidratate in blender (fara apa), alaturi de faina de migdale si cacao si mixez pana obtin o pasta ca un aluat de prajitura. O trec intr-un castron pana la asamblare.

Umplutura se pregateste la fel de simplu. Scurg nautul de apa si il asez intre doua prosoape uscate. Il voi freca usor, pentru a indeparta cojitele. Stiu ca e un proces enervant, dar daca nu faceti asta, e posibil ca batoanele sa aiba un gust subtil de naut. Dupa aceea, le trec in blender, alaturi de ovaz, faina de migdale, untul de arahide, mierea si un praf de sare. Le maruntesc treptat in blender pana obtin tot o pasta ca un aluat. Daca blenderul vostru nu are putere mare, puteti sa impartiti in 2 parti egale amestecul si sa le maruntiti pe rand.

Intre timp, toc ciocolata sub forma de mici cuburi. Puteti folosi ciocolata cu un procent mai mare de cacao sau cu unul mai mic, nu conteaza. Ideea este sa nu vi se para prea amaruie. Torn ciocolata maruntita peste pasta obtinuta si amestec, cat sa distribui uniform toata ciocolata. O pastrez in blender pana la asamblare.

Pentru glazura, topesc ciocolata pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde.

Urmeaza sa asamblez batoanele. Primul strat va fi cel cu cacao si curmale si il voi aseza intr-o tava de chec (21×12) cu foaie de copt. Presez aluatul cu degetele si nivelez cu o lingura. Apoi, urmeaza aluatul cu naut si procedez exact la fel. La final, torn glazura de ciocolata peste ele si le dau la frigider pentru 20-30 de minute, pana ce ciocolata se intareste.

Pentru a taia batoanele, nu uitati sa incalziti putin lama cutitului deasupra plitei. Astfel, voi taia uniform ciocolata, fara sa se sparga.

batoane cu aluat cookie si ciocolata

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *