Dulciuri

Turta dulce

Turta dulce este desertul care imi trezeste cele mai multe amintiri si emotii legate de perioada sarbatorilor si asta pentru ca pregatirea ei este un intreg ritual parfumat si plin de bucurie.

Pentru aceasta turta dulce, am ales sa decupez diferite forme de stelute si sa creez un bradut craciunist. Reteta e atat de simpla ca puteti implica orice membru al familiei la prepararea ei, mai ales copiii care vor fi mai mult decat incantati de rezultatul final.

Acest bradut ar putea fi un cadou fantastic de Craciun, sau chiar un detaliu stralucitor de pe masa cu bunatati.

🔪 Preparare: 10 min + pastrare la frigider (1-2h)
👩‍🍳 Gatire: 10-20 min

Ingrediente:

▪️150g faina
▪️10g cacao
▪️50g unt cu 82% grasime
▪️1 ou
▪️100g miere
▪️8g amestec condimente (eu le-am avut pe cele din Lidl sau le puteti face din: scortisoara, nucsoara, ghimbir, cuisoare, anason)
▪️1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
▪️1/4 pastaie de vanilie

Mod de preparare:

Topim untul si il amestecam cu mierea pana se omogenizeaza. Lasam cateva minute la racit si adaugam oul.

Intr-un bol separat, amestec toate ingredientele solide: faina, cacao, bicarbonatul si condimentele. Eu am adaugat si o parte din miezul unei pastai de vanilie, puteti omite, daca nu aveti.

Urmeaza sa incorporez ingredientele uscate in cele lichide. Omogenizez totul cu o spatula si dau aluatul la frigider pentru 1-2h. Daca va grabiti, puteti sa il lasati la congelator. Eu l-am lasat peste noapte la frigider, iar a doua zi l-am scos cu 1-2h inainte sa modelez turta dulce.

Dupa ce scot aluatul de la frigider, il voi intinde intre 2 foi de copt, pastrand grosimea lui de aproximativ 4-5mm. Turta dulce va mai creste in cuptor, dar nu foarte mult.

Voi decupa biscuitii cu ajutorul unor sabloane. Aceste sabloane sunt facute de mine, pe hartie normala. Am desenat stelute de diferite dimensiuni, pe care le-am decupat. Apoi, nu am facut decat sa pun hartia peste aluat si sa tai cu un cutit, urmarind forma sablonului.

Cu un pai sau chiar cu un cutit, fac o scobitura mica in mijlocul stelutelor. Apoi, modelez niste bobite mici carora le fac si lor aceeasi scobitura. Pe aici voi trece sfoara la asamblarea bradutului. Intre timp, incing cuptorul la 180°C.

Incercati sa coaceti turta dulce sortata pe dimensiuni. Eu le-am grupat cate 2 tipuri de dimensiuni apropiate pentru a nu le arde. Bobitele le-am copt si pe ele separat. Pentru cea mai mare forma am avut nevoie de 10-12 minute, iar pentru bobite de aproximativ 4-5 minute.

Dupa ce s-au racit, iau o sfoara si introduc prima steluta. Ii fac un nod micut pentru a nu scapa si continui cu o biluta, apoi cu o alta stea si tot asa pana obtin un bradut.

Pentru decorare aveti nevoie de un albus de ou si 150g zahar pudra. Se pun intr-un bol degresat si se bat cu mixerul pana obtinem o bezea tare. Apoi, adaug extract lichid de vanilie si putina zeama de lamaie pana obtin o consistenta ceva mai curgatoare. Asez bezeaua intr-un pos si decorez turta dulce.

turta dulce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *