Dulciuri

Tort ecler (Karpatka cake)

In bucataria poloneza, acest tort ecler se numeste Karpatka sau prajitura Muntii Carpati (nu are legatura cu prajitura Carpati, cea cu foi, pe care o faceau bunicile) si este formata din doua blaturi cu textura de coaja de ecler si o crema de vanilie la mijloc.
Mi s-a parut foarte interesanta, iar pentru a intari ideea de ecler, la final i-am pus si ciocolata deasupra. Oricum ati servi-o, este foarte delicioasa, cine refuza un ecler gigant?
Va incurajez sa o incercati, este foarte simplu de realizat, trebuie sa fiti atenti doar la cateva detalii.
tort ecler

🔪 Preparare: 30min
👩‍🍳 Gatire: 30min

Ingrediente: (Ø tava: 18 – 20cm)

Blat:

▪️95g faina
▪️80ml lapte
▪️80ml apa
▪️3 oua
▪️2 lingurite de zahar
▪️60g unt
▪️un praf de sare

Crema:

▪️500ml lapte
▪️120g zahar
▪️30g amidon
▪️10g faina
▪️2 galbenusuri + 1 ou
▪️140g unt 82% grasime (la temperatua camerei)
▪️o pastaie de vanilie

Mod de preparare crema:

Pentru inceput, voi face crema, ca sa ii dau timp sa se raceasca. Avem nevoie de o oala cu fund dublu. Scot miezul pastaii de vanilie si il pun in oala, impreuna cu pastaia si laptele. Le las pe foc, pana ajung la punctul de fierbere si atunci scot si pastaia. Pe ea am pastrat-o in timpul incalzirii, pentru a da un plus de aroma.

Intre timp, intr-un bol, voi bate ouale cu zaharul, cu un tel, pana ce spumeaza. Apoi, adaug faina si amidonul si amestec bine. Peste aceasta compozitie, voi pune o parte din laptele incalzit si amestec. Scopul este de a tempera ouale.

Mut apoi toata compozitia inapoi in oala si la focul mic, amestec, pana ce crema se ingroasa. Aveti grija sa nu formati cocoloase, de aceea, e important sa amestecam energic si sa nu ne luam ochii de la ea.

Iau crema de pe foc si o acopar cu o folie de plastic pentru a nu-si forma crusta la oxidare. O las la racit, la temperatura camerei. Cand s-a racit complet, incorporez cu mixerul cate un cub de unt, treptat, pana termin toata cantitatea de unt.

Mod de preparare blat:

Foile de ecler se pregatesc foarte simplu, doar trebuie sa fim atenti la cateva detalii. Pentru inceput, voi pune apa, laptele, zaharul, untul si praful de sare pe foc, intr-o cratita si amestec, pana cand ajung la temperatura de fierbere.

Apoi, adaug faina si iau cratita de pe foc, amestecand energic, pana cand aluatul se leaga. Pun inapoi oala pe foc si o mai tin 2-3 minute, amestecand. Las aluatul la racit aproximativ 10 minute inainte sa adaug ouale. E important ca aluatul sa nu fie cald, altfel ne vom alege cu o omleta.

Dupa ce s-a racit, incep sa incorporez cate un ou, pe rand, amestecand cu o lingura. Puteti folosi si mixerul, mie mi-a fost comod cu o lingura din lemn.

Impart aluatul in doua parti egale si il torn in 2 tavi cu diametrul de 18 cm (si 20 este ok). Dau la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru aproximativ 30 de minute, pana ce se rumenesc frumos. Eu le-am copt pe ambele in acelasi timp, pe acelasi nivel.

Dupa ce blaturile s-au racit complet, le asamblez, punand crema la mjloc. Puteti pudra ultimul blat cu zahar pudra, sau puteti sa puneti ciocolata topita. Pentru asta, eu am topit pe baie de aburi 70-80g ciocolata cu 50% cacao, impreuna cu cateva linguri de lapte. Am adaugat lapte, pana ce am ajuns la consistenta dorita.

Daca va plac prajiturile cu aluat oparit, va recomand sa incercati si Choux au Craquelin

tort ecler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *