Dulciuri

Tort cu lamaie si jeleu de zmeura

Acest tort cu lamaie si jeleu de zmeura este printre combinatiile ideale de vara, dulce-acrisor, cu miros de lamaie si crema fina de mascarpone. Pentru mine, a fost o alegere nemaipomenita, pentru ca prefer torturile pline de fructe, acrisoare si mai putin pe cele cu ciocolata. Acesta a fost cel de-al doilea tort de ziua mea, iar daca l-ati ratat pe primul, il puteti gasi aici – Tortul Red Velvet.

Puteti sa va surprindeti usor invitatii pentru ca acest tort nu este deloc complicat. Ingredientele se gasesc in orice supermarket, branza mascarpone se poate inlocui cu crema de branza, daca preferati, iar jeleul poate fi de visine, capsuni, coacaze, orice fruct acrisor care va face placere.

tort cu lamaie si jeleu de zmeura

🔪 Preparare: 1h
👩‍🍳 Gatire: 20min

Ingrediente: (tava: 18cm – 3 blaturi)

Blat:

▪️190g faina
▪️120g zahar
▪️75ml ulei
▪️75ml lapte
▪️3 oua
▪️130ml chefir
▪️1 lingurita praf de copt
▪️1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
▪️1 lingura coaja de lamaie

Crema:

▪️60g zahar pudra
▪️300g mascarpone
▪️200ml smantana pentru frisca
▪️1 lingura zeama de lamaie

Jeleu de zmeura:

▪️200g zmeura congelata
▪️2 linguri de zahar
▪️4g gelatina
▪️40ml apa rece

Pentru insiropat: 150ml limonada (indulcita cu miere, eu am facut-o din 2 lamai)

Mod de preparare:

Pentru inceput, vom pregati blatul. Bat ouale cu zaharul, folosind un tel, pana ce obtin o consistenta cremoasa. Apoi, adaug uleiul in fir subtire si amestec. Urmeaza chefirul, laptele si coaja de lamaie. La final, incorporez faina, amestecand continuu, praful de copt si bicarbonatul.

Torn blatul intr-o forma cu diametrul de 18cm. De obicei, eu coc separat fiecare blat, ajutandu-ma de 2 tavi identice care stau pe acelasi nivel al cuptorului. Din cantitatile de mai sus, se obtin 3 blaturi. Le dau la cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 10-15 minute. Incercam trucul cu scobitoarea.

Dupa ce blaturile s-au copt, le voi lasa sa se raceasca pe un grill. Eu obisnuiesc sa le fac seara pentru a le lasa peste noapte la frigider. Sunt mult mai usor de feliat dupa ce au stat la rece.

A doua zi, ma voi ocupa de jeleul de zmeura. Pun gelatina la hidratat intr-un pahar cu apa rece si o las pentru 5-10 minute. Asez zmeura si zaharul pe foc mic si amestec continuu, pana ce obtin un sos putin inchegat, iar zmeura este descompusa complet. Il dau de pe foc si adaug gelatina din pahar, amestecand pentru a se omogeniza.

Crema este foarte simpla si se pregateste in cateva minute. Ingredientele trebuie sa fie reci, de la frigider. Uneori, eu aleg sa bag in congelator paletele mixerului cu cateva minute inainte sa bat frisca. Asadar, pun toate ingredientele intr-un bol (mai putin zeama de lamaie) si mixez pana ce crema se intareste bine si nu mai curge din tel. Apoi, adaug si zeama de lamaie si mixez inca putin. Folositi o smantana pentru frisca de calitate.

Cum montam tortul?
Ung cu putina crema farfuria in care voi aseza tortul si montez primul blat. Il insiropez cu limonada si intind un strat de crema, ajutandu-ma de o spatula. Apoi, folosind un pos cu dui rotund trasez un perete din crema pentru a-mi sustine jeleu. Jeleul de zmeura l-am asezat in mijloc cu o lingura, pastrand jumatate din el pentru cel de-al doilea strat. Pe Instagram gasiti mai multe detalii despre acest proces.

Dau tortul la frigider pentru 5-10 minute, cu scopul de a se intari putin jeleul. Apoi, continui cu urmatorul blat si ultimul strat de crema si jeleu. Procedez la fel, iar la final, acopar ultimul blat folosindu-ma de crema ramasa. Uniformizez cu ajutorul spatulei si decorez cu felii de lamaie si fructe proaspete.

PS: Daca vi se pare prea complicat tortul, puteti incerca o varianta rapida si la fel de spectaculoasa: Briose cu sos de zmeura si crema de mascarpone

tort cu lamaie si jeleu de zmeura
tort cu lamaie si jeleu de zmeura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *