Dulciuri

Scones cu afine

Aveam de ceva timp pe lista acesti scones cu afine. Si ce bine! Ii tot vedeam in serialul ‘Anne with an E’ si de fiecare data ziceam ca o sa fac.
scones-cu-afine

Scones au originea in Scotia si sunt un fel de biscuiti crocanti la exterior si pufosi la interior, o combinatie intre paine si prajitura, dar fara dospire, de obicei cu fructe proaspete sau deshidratate. Se potrivesc pefect la o cana de ceai, cafea sau lapte si se pot servi simpli sau cu smantana si dulceata.

Eu am incercat o reteta cu afine si am folosit un mix de faina normala si integrala. Au iesit buni, suficient de dulci, iar gustul de afina acrisoara a completat peisajul.

Sper sa va placa reteta, puteti inlocui fara grija afinele cu merisoare deshidratate, stafide, chiar si coacaze rosii, iar faina integrala cu cea normala. Desigur, zaharul de cocos cu cel normal. Afinele pe care le-am folosit au fost congelate, merg si cele proaspete la fel de bine.

🔪 Preparare: 10min
👩‍🍳 Gatire: 20-30min

Ingrediente: (8 bucati)

▪️130g faina alba
▪️170g faina integrala
▪️100g unt rece
▪️60g smantana lichida (puteti folosi si normala, cu precizarea ca ar trebui crescuta cantitatea de lapte)
▪️80ml lapte
▪️70g zahar de cocos
▪️8g praf de copt
▪️1 ou + 1 ou (pentru uns – optional)
▪️200g afine congelate
▪️un praf de sare

Mod de preparare:

Amestec faina cu zaharul si praful de copt, iar apoi adaug untul rece taiat cubulete. Continui sa amestec cu varful degetelor, ajungand la un aluat nisipos, ca cel pentru tarta.

Apoi, adaug afinele congelate si amestec usor.

Intr-un alt bol, bat oul cu laptele si smantana si le adaug in compozitia de mai sus. Pun si un praf de sare. Incep sa amestec usor, cu o spatula, de sus in jos, pana cand se formeaza un aluat.

Apoi, continui cu mana. Incercati sa nu framantati aluatul. Daca este prea lipicios, puteti sa mai adaugati putina faina, daca nu s-a legat complet, puteti adauga un strop de lapte. Il trec pe foaia de copt si formez un cerc cu grosimea de 2-3cm. Cu un cutit trecut prin faina, tai aluatul in 8 triunghiuri egale si le separ putin.

Ung totul cu un ou batut, apoi presar putin zahar de cocos. Dau la cuptorul preincalzit la 200°C, timp de 20-30 minute, pana suprafata devine aurie.

Puteti sa le incercati cu smantana sau inghetata, sunt foarte bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *