Fel principal

Pulled pork

Pulled pork este un tip de carne de porc gatita lent, sub presiune, in sos de barbeque. In general, pentru a pregati pulled pork se foloseste o parte mai grasa a porcului (spata sau ceafa). Grasimea ajuta la potentarea gustului final, de aceea e foarte important sa nu folosim o parte lipsita de grasime. Dupa gatire, carnea de porc se desprinde in numeroase fasii suculente si foarte gustoase.

Pentru ca mi-am dorit sa inlocuiesc sosul barbeque din comert, l-am pregatit chiar eu, tot in Instant Pot, folosind cateva ingredientele pe care le aveam deja in casa. Dureaza 2 minute pe functia Saute si este foarte simplu.

pulled pork

Ingrediente: (4-6 portii)

▪️1,2kg carne de porc (spata/ceafa, o bucata cu grasime)
▪️700-800ml supa de legume

Sos:

▪️1 ceapa alba
▪️3 catei de usturoi
▪️120ml ketchup
▪️80ml sos de rosii (/bulion, eu am folosit sos facut in casa)
▪️50ml otet de mere
▪️2 linguri sos de soia
▪️1 lingurita de zahar brun
▪️1 lingurita boia dulce
▪️1/2 lingurita boia iute
▪️1/2 lingurita boia afumata
▪️1 lingurita chimion
▪️1 lingurita sare
▪️1 lingurita mustar Dijon
▪️1/2 lingurita piper

Mod de preparare:

Asa cum am precizat deja, acest preparat se gateste sub presiune, iar pentru asta eu am folosit aparatul meu Instant Pot Pro 8. Daca vreti sa aflati mai multe despre el, il gasiti aici. Cei de la Instant Pot ne-au oferit si un cod de reducere pentru comunitate: #coltulcubunatati10 pentru 10% la orice aparat Instant Pot achizitionat.

Dar sa trecem la mancare. Pentru inceput, am pregatit sosul. Am incins putin ulei in Instant Pot, ajutandu-ma de functia Saute si am calit ceapa taiata solzisori si usturoiul marunt. Apoi, am adaugat toate celelalte ingrediente penttru sos si am amestecat bine, pana ce sosul s-a ingrosat putin.

Intre timp, am taiat carnea in cateva bucati cat de cat egale si am sarat-o. Am spalat oala de sos si am sters-o cu un prosop de bucatarie. Folosindu-ma tot de functia Saute, am rumenit carnea pe fiecare parte. Am scos carnea intr-o farfurie si am turnat supa de legume peste arsura lasata de carne. Puteti folosi supa de legume ramasa de la altceva, fie dizolvati un cub de legume in apa fiarta.

Cu un cleste, am frecat putin fundul vasului pentru a ajuta ramasitele sa se dizolve in apa. Am pus la loc carnea si am turnat sosul barbeque facut in casa. Ar fi bine ca lichidul sa acopere o parte buna din carne. Am amestecat putin sosul si am pus capacul Instant Pot. L-am setat pe functia Pressure Cook pentru 60 de minute, lasand butonul tras pentru presurizare.

Dupa cele 60 de minute, am activat depresurizarea si l-am mai lasat cateva minute in oala pana ce tot aburul s-a dus. Apoi, cu 2 furculite, am faramitat carnea de porc si am mai lasat-o cateva minute sa stea in lichidul lasat. Daca vreti sa obtineti o carne mai uscata, puteti sa scoateti inainte de faramitare bucatile si sa separati fasiile intr-o farfurie. Eu am preferat carnea ceva mai suculenta. Nu uitati sa scurgeti bine carnea apoi, pentru a nu-si lasa lichid in farfurie.

In retetele pe care le-am urmarit, cei mai multi treceau din nou carnea printr-o parte de sos barbeque (pastrat initial), insa mie mi s-a parut destul de aromata si nu a mai fost cazul.

Am servit carnea cu lipii proaspete, sos de iaurt si usturoi, castraveti murati si ceapa rosie.

pulled pork

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *