Portokalopita
Portokalopita e una dintre cele mai bune prajituri grecesti si merita incercata macar o data in viata, in Grecia sau acasa. Are in compozitie foi de placinta, e super insiropata, cu un gust intens de portocala si se face in cateva minute. Mai mult astepti dupa ea in cuptor 🫢

Ingrediente:
Aluat:
▪️400g foi de placinta
▪️4 oua mari sau 5 mici
▪️300g iaurt grecesc
▪️100g zahar
▪️120ml ulei (eu am amestecat floarea soarelui cu masline)
▪️coaja de la 3 portocale netratate
▪️1 lingurita extract de vanilie
▪️1 lingurita praf de copt
Sirop:
▪️250ml apa
▪️zeama de la 3 portocale
▪️120g zahar
▪️un baton de scortisoara
Mod de preparare:
Pentru inceput, o sa desprind cate o foaie din pachetul de foi de placinta si le voi strange ca in video intr-o tava de copt. Le dam la cuptor la 160 grade pentru 10-15 minute, pana ce devin crocante.
Intr-un bol bat ouale spuma cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi adaug uleiul si mixez din nou. Rad fin coaja de la portocale si o adaug alaturi de vanilie si iaurtul grecesc, apoi amestec cu un tel.
Intre timp, foile s-au rumenit putin si cu mainile le sfaram in bucati foarte mici si le adaug treptat peste compozitia lichida. Adaug si praful de copt si amestec bine.
Iau o tava pe care o ung bine cu ulei si o tapetez cu faina si torn toata compozita in ea. Optional, decorez cu felii de portocale si dau tava la cuptor pentru aproximativ 50 minute – 1 ora la 180 grade.
Cat se coace prajitura, pregatim si siropul. Punem toate ingredientele pe foc si il fierbem 3-4 minute, amestecand.
Cand prajitura este gata, fie o taiem cu un cutit, fie o intepam cu o scobitoare sau o furculita si turnam o parte din sirop. Asteptam sa se absoarba si continuam asa pana terminam tot siropul. Chiar daca pare o cantitate mare de sirop, o sa vedeti ca prajitura il va absorbi pe tot si va deveni foarte frageda.


