Dulciuri

Placinta cu mere

De mult timp imi doream sa incerc o placinta cu mere, desi eu nu sunt mare iubitoare de strudel sau umplutura de mere data pe razatoare si gatita pe foc. Asa ca am gasit o varianta ceva mai pe gustul meu, fara sa gatesc merele, folosite sub forma de cubulete. Noroc ca am primit o galeata plina cu mere de la tara, ca nici nu am mai stat pe ganduri.

As asemana aceasta placinta cu mere cu o placinta americana, cea pe care o vedeam mereu in desenele animate, facute de mame sau bunici. Aluatul este delicios si fraged, iar umplutura foarte aromata si suficient de dulce, avand in vedere ca am adaugat putin sirop de curmale.

placinta cu mere

🔪 Preparare: 30min
👩‍🍳 Gatire: 1h

Ingrediente:  (tava: 26cm)

Aluat:
▪️380g faina
▪️150g unt rece
▪️150ml apa rece

Umplutura:
▪️600g mere (taiate curatate)
▪️1 lingura de amidon
▪️3 linguri sirop de curmale (sau alt indulcitor)
▪️1 lingura de scortisoara
▪️1/2 lingurita nucsoara
▪️1 praf de ghimbir macinat
▪️1 praf de cuisoare macinate

Optional: ou pentru uns

Mod de preparare:

Pentru inceput, ne vom apuca de aluat, care se pregateste foarte simplu. Asez faina intr-un bol alaturi de un praf de sare si adaug untul rece, taiat sub forma de cubulete. Cu varful degetelor, le amestec, pana obtin un aluat nisipos (asemanator cu grisul), asa cum procedam si la Galette. Apoi, adaug apa rece si framant putin pana strang aluatul intr-o bila omogena. Pun aluatul intr-un castron acoperit si il dau la frigider cat timp ne ocupam de mere.

Curat merele de cotoare (si/sau de coaja) si le tai cubulete. Din 800-900g mere, obtin aproximativ 600g mere curatate. Le asez intr-un castron cuprinzator si adaug amidonul, siropul de curmale, condimentele si un praf de sare. Puteti inlocui siropul de curmale cu miere sau chiar cu zahar. Apoi, voi pregati tava pentru tarta (a mea are diametrul de 26cm). O ung cu unt pentru a se desprinde usor aluatul dupa coacere.

Scot aluatul din frigider si il impart in 2 parti: o treime pentru grilaj si 2 treimi pentru baza. Aluatul destinat pentru baza il intind cu un sucitor si il asez in tava pregatita, presand usor la margini pentru a fi distribuit uniform pe toata suprafata. Daca imi mai ramane aluat, mai adaug putin pe fundul tavii, pentru ca tarta sa aiba suficienta sustinere.

Voi intepa cu o furculita aluatul din loc in loc si voi adauga umplutura de mere peste el.

Grilajul se pregateste si el foarte simplu. Intind subtire bucata de aluat ramasa si cu ajutorul unui cutit/taietor de pizza, decupez fasii lungi de dimensiunea tavii. Ar trebui sa fie cam 10 de aceeasi dimensiune, marginile le vom face dintr-o fasie completa.

Acum, pentru a forma grilajul, se aseaza primele fasii peste aluat, incepand cu prima, in mijlocul tartei si cu restul in stanga si in dreapta, asezate la distante relativ egale. Eu am folosit aici 5 fasii.

Pentru a obtine impletitura faimoasa, voi intoarce tarta pentru a fi mai usor si dau la jumatate fasiile alternative, adica prima, a treia si ultima. Vin cu fasia din sens opus peste restul placintei si asez la loc cele 3 fasii peste cea noua, urmand sa le desfac pe celelalte 2 care nu au fost atinse. Continui in felul acesta, pana acopar toata tarta cu fasiile necesare. S-ar putea sa vi se para complicat, dar voi reveni curand si cu un video, pe contul de Instagram, in care se vede clar cum am procedat.

Ung fasiile cu un ou batut si dau tarta la 200°C, timp de 20 de minute, iar apoi, inca 30-40 de minute, la 180°C, pana ce s-a rumenit frumos. Fiti cu ochii pe ea, s-ar putea sa fie gata mai devreme decat credeti.

placinta cu mere

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *