Pate de ciuperci
Nu mi-a venit sa cred cat de bun este acest pate de ciuperci. Mereu mi-am imaginat ca pastele tartinabile vegetale sunt lipsite de gust, iar oamenii le mananca pentru ca nu au alternative, insa, iti promit ca si daca nu tii post, o sa iti placa la nebunie.
Este un pate usor de facut, super satios, care necesita cateva ingrediente simple si as alege oricand sa il pregatesc acasa decat sa citesc liste cu ingrediente dubioase in supermarket. Tu l-ai incerca?

Ingrediente:
▪️200g ciuperci albe/brune
▪️80g linte rosie uscata sau 200g fiarta
▪️100g nuci
▪️1 ceapa
▪️2-3 graunte usturoi
▪️2 linguri zeama de lamaie
▪️patrunjel
▪️1 lingurita boia dulce
▪️1/4 lingurita boia iute
▪️1 lingurita cimbru
▪️1-2 linguri ulei de masline
▪️sare & piper (dupa gust)
Mod de preparare:
Taie fasii ceapa, usturoiul si ciupercile. Nu conteaza dimensiunea intrucat oricum le vom trece prin blender. In prima faza, calesc ceapa si usturoiul in ulei de masline pana se inmoaie bine, apoi adaug ciupercile si le gatesc alaturi de sare si piper pana isi trag complet sosul propriu.
Intre timp, o sa fierb lintea rosie, asa cum scrie pe ambalaj. Eu am folosit o linte uscata, insa daca vrei sa castigi timp, poti folosi si una din conserva. Iti propun sa folosesti o linte rosie, cea verde mi se pare ca i-ar schimba gustul pateului.
Trec totul intr-un blender, alaturi de lintea fiarta si scursa, nuci, condimentele si patrunjelul. Nu uita si de putina zeama de lamaie. Mixeaza bine pana obtii o pasta cremoasa. Gusta si ajusteaza cantitatea de sare, daca e cazul.
Trece pateul intr-o caserola de sticla, da-l la frigider si consuma-l in cel mult 4 zile.


