Dulciuri

Panettone cu trei tipuri de ciocolata

Eu nu sunt cea mai mare iubitoare a fructelor confiate, asa ca trebuia sa adaptez putin reteta la gusturile mele: Panettone cu trei tipuri de ciocolata a fost solutia si desi necesita ceva timp de asteptare, pot sa spun ca a meritat fiecare minutel.
Aluatul a iesit foarte pufos si plin de bucati de ciocolata. Desi cred ca am exagerat putin cu ciocolata si asta poate l-a impiedicat sa creasca mai mult, rezultatul a fost unul spectaculos si ma gandeam sa il mai repet de Craciun.
Eu nu am avut o forma speciala de panettone, am improvizat-o dintr-o forma de tort de 18cm careia i-am facut prelungiri cu ajutorul unor foi de copt fixate cu scobitori.
panettone cu trei tipuri de ciocolata

🔪 Preparare: 30min + dospit (cateva ore)
👩‍🍳 Gatire: 40min

Ingrediente: (tava: 18cm)

Maia:

▪️100g faina
▪️100 ml lapte caldut
▪️5g drojdie proaspata

Panettone:

▪️300g faina
▪️4 galbenusuri
▪️80ml lapte caldut
▪️80g unt topit
▪️70g zahar
▪️15g drojdie proaspata
▪️2 lingurite coaja de lamaie
▪️o pastaie de vanilie

Ce ciocolata am folosit:

▪️75g ciocolata 74% cacao
▪️75g ciocolata 50% cacao
▪️50g ciocolata alba

Mod de preparare:

Maiaua am pregatit-o de seara. Am amestecat bine cele 3 ingrediente, le-am acoperit cu o folie alimentara si le-am lasat la temperatura camerei.

A doua zi am pregatit ingredientele pentru panettone. Toate ar trebui sa fie la temperatura camerei. Voi pune intr-un bol maiaua, faina cernuta, laptele, galbenusurile, zaharul si pastaia de vanilie si incep sa framant usor. Aluatul este unul destul de lipicios. Adaug apoi drojdia si untul topit si continui sa framant timp de 20 de minute.

Eu nu am avut un aparat de framantat si totusi panettone a iesit destul de pufos. La finalul framantarii, el trebuie sa fie destul de elastic. Voi adauga coaja de lamaie si ciocolata taiata bucatele. Omogenizez totul si las aluatul intr-un bol acoperit la temperatura camerei cel putin 3h.

Dupa 3h, aluatul ar fi trebuit sa isi tripleze volumul. Scoatem aluatul din bol, il mai pudram cu faina daca este prea lipicios si il trecem in tava de copt. Tava de copt am uns-o cu unt si i-am pus hartie de copt. Pentru ca aluatul sa creasca frumos, am facut prelungiri din foaia de copt si le-am prins cu scobitori.

Acoperim din nou panettone si il vom mai lasa inca 1h la temperatura camerei.

Dupa acest timp, ii pun un cub de unt gras in varf si il dau la cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 40-50 de minute.

Sper sa va placa!

panettone cu trei tipuri de ciocolata
panettone cu trei tipuri de ciocolata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *