Paine

Paine fara framantare

De mult timp imi doream sa incerc o reteta de paine fara framantare. Imi place tare mult painea, este unul din carbohidratii mei preferati si din cand in cand am momente in care tanjesc dupa o paine proaspata, cu ingrediente cunoscute si fara aditivi inutili.

Dar, pentru ca nu-mi place sa framant si mi se pare un proces prea lung pentru a obtine o paine, m-am gandit ca ar fi timpul sa incerc un aluat fara framantare. Rezultatul este unul incredibil si nu cred ca voi mai cumpara niciodata paine din comert. Insa, pentru a obtine un rezultat cat mai satisfacator, incearca sa urmaresti cu atentie toti pasii si sa folosesti o faina de buna calitate.

paine fara framantare

Ingrediente:

▪️500g faina 000/650
▪️400ml apa calduta
▪️7g drojdie uscata
▪️1 lingurita de sare

Mod de preparare:

Pentru un rezultat cat mai bun, va sfatuiesc sa alegeti o faina de calitate superioara, care contine un numar mai mare de grame de proteina. Nu uitati ca doar apa calduta activeaza drojdia, iar o apa multa prea fierbinte va strica aluatul si painea nu va mai creste.

Asez faina intr-un bol si ii fac cu lingura o deschizatura in care torn drojdia uscata si putina apa calduta. Amestec putin si o las la activat 4-5 minute, apoi torn restul de apa si sarea.

Cu o lingura de lemn, amestec energic aluatul pana la omogenizare si acopar bolul cu o folie de silicon/plastic. Las aluatul la dospit 1h, iar la mijlocul intervalului mai amestec o data cu lingura.

Intre timp, voi incinge cuptorul la 220°C si voi incalzi o oala goala cu capac. Pentru ca eu am pierdut capacul oalei, o sa ma folosesc de o folie de staniol.

Cand s-a consumat timpul de dospire, torn aluatul pe blatul de lucru presarat cu faina. Cantitatea de faina trebuie sa fie considerabila pentru ca aluatul va fi lipicios. Presar si deasupra faina si fac cateva impaturiri sus-jos si stanga-dreapta, apoi incerc sa formez o bila omogena.

Asez painea pe foaia de copt si ajutandu-ma de colturile foii de copt, o ridic si o asez in oala incinsa. Acopar cu staniolul sau cu capacul. Daca folositi staniol, incercati sa il asezati peste oala cu o manusa de material rezistenta la temperaturi mari, iar daca va incurca foaia de copt, puteti sa o taiati la margini cu o foarfeca.

Dau oala la cuptor pentru 30 de minute, iar dupa aceea, scot staniolul si o mai las inca 15 minute pana se rumeneste frumos. Painea este facuta atunci cand la scuturare iti da impresia ca este goala in interior.

paine fara framantare

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *