Mic dejun,  Fel principal

Oua turcesti

Imi doream de mult timp sa incerc oua turcesti acasa si iata ca am reusit. Poate fi un mic dejun/brunch racoritor si delicios, potrivit pentru vremea de afara. Cu ocazia asta, am experimentat si putin mai mult tehnica de obtinere a unor oua perfect posate si o sa va spun si voua cum am reusit. Neaparat sa le incercati cu lipii proaspete (facute in casa) sau cu paine prajita.

oua turcesti

🔪 Preparare: 5 minute
👩‍🍳 Gatire: 10 minute

Ingrediente: (o portie)

▪️2 oua
▪️250g iaurt grecesc
▪️30g unt
▪️1 lingurita ulei de masline
▪️1 lingurita marar
▪️zeama de lamaie
▪️1 catel de usturoi
▪️1 lingurita ardei uscat
▪️chilli dupa gust
▪️1/2 lingurita boia
▪️1/2 lingurita chimen

Mod de preparare:

In general, ouale turcesti se pregatesc destul de simplu, insa e nevoie de putina atentie la cateva detalii. Pentru inceput, voi pune apa la fiert intr-o craticioara, iar in timpul acesta voi aseza iaurtul in farfurie. Ideal ar fi ca acesta sa fie la temperatura camerei. Daca doar ce l-ati scos din frigider, puneti-l putin pe baie de aburi pentru a ajunge la temperatura camerei. Zdrobesc catelul de usturoi si il amestec bine cu iaurtul, iar apoi intind cu o lingura iaurtul intr-o farfurie.

Urmatorul pas va fi topirea untului. Incing o tigaie si topesc untul la foc mic, alaturi de uleiul de masline, pana devine usor auriu, fara sa se arda. Adaug in el ardei uscat, chilli, boia, chimen si sare si le prajesc putin in uleiul incins. Opresc focul si il asez peste iaurt, dupa ce s-a racit putin.

La final, pregatesc ouale posate, unul cate unul. Le voi sparge si le voi tine intr-o sita de ceai, cateva minute, pentru a indeparta tot lichidul din albus. Este important ca ouale sa fie reci, din frigider. Dupa ce lichidul s-a scurs, trec oul intr-un castron si ii adaug o lingurita de zeama de lamaie. Asta il va ajuta sa ramana cat mai inchegat in timpul posarii. Opresc apa acum fiarta si astept sa se duca bulele. Arunc cu grija oul in apa si il las 2-3 minute, pana s-a facut usor tare, dar cu galbenusul lichid.

Asez ouale peste iaurt si presar marar, fulgi de chilli si boabe de rodie, daca am. Servesc cu lipii sau cu paine prajita.

Chiar daca sunt norocoasa sa primesc oua de la bunici, atunci cand se termina, incerc sa aleg o sursa cat mai buna pentru noi, iar de data asta am folosit oua Ovital de la Familia Toneli, bogate in Seleniu, de la gaini crescute in aer liber.

oua turcesti
oua turcesti

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *