Mucenici moldovenesti
Imi plac suuuper acesti mucenici moldovenesti, dar niciodata nu am reusit sa filmez o reteta pentru ei. Sunt atat de pufosi, extrem de buni, dulci si plin de nuca – my perfect match for coffee!

Ingrediente:
▪️420g faina
▪️200ml lapte caldut
▪️2 oua
▪️50g unt topit
▪️1 plic drojdie uscata
▪️50g zahar
▪️coaja de la o portocala medie
Pentru sirop:
▪️180ml apa
▪️100g zahar
▪️50g miere
Extra: miere, nuca macinata, ou pentru uns
Mod de preparare:
Intr-un bol incapator am pus faina si am facut o deschizatura in mijloc in care am asezat drojdia uscata. Am turnat zaharul si laptele caldut si am lasat-o la activat 5 minute.
Am pus apoi si coaja de portocala netratata si ouale si am inceput sa framant, iar in timp ce framantam am adaugat treptat untul topit si racit. O sa ti se para un aluat destul de lipicios, insa incearca sa il framanti fara sa mai adaugi extra faina.
L-am acoperit cu o folie de plastic si l-am lasat la dospit pentru cel putin 1h. Cam dupa 1,5h isi dubleaza volumul. Apoi, am luat aluatul si l-am impartit in 6 sau 8 parti egale. Am modelat in prima vaza mici chifle si am inceput sa le rulez ca in video, formand un infinit sau un 8.
Daca nu te grabesti, mai lasa-le putin la crescut acoperite. Eu ma grabeam, asa ca le-am uns cu ou batut si le-am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 minute sau pana ce s-au rumenit.
Pentru sirop am amestecat toate ingredientele si le-am gatit pe foc pana au fiert putin, apoi l-am dat deoparte sa se raceasca. Am pus si putina scortisoara in el.
Cand mucenicii s-au copt, asteapta sa se raceasca si trece-i prin sirop, apoi unge-i cu miere si presara nuca tocata. YUM!

