Restaurante

Lisabona

Lisabona este unul dintre orasele mele preferate, iar mancarea nu face exceptie aici. Data fiind pozitionarea ei pe harta, gasesti o deschidere mare la fructe de mare si peste proaspat, de aceea iti recomand sa te focusezi foarte mult pe ele, intrucat sunt delicioase. De asemenea, incearca sa cauti localuri cat mai putin comerciale cand vine vorba de mancare traditionala portugheza.

Pestele, fructele de mare si Pastéis de Nata sunt cateva din bunatatile populare ce fac parte din bucataria portugheza, si poate printre cele mai bune incercate de mine. Localurile de brunch nu fac nici ele exceptie, sunt foarte cozy si merita incercate. Acolo, gasesti in general toasts, pancakes, bagels si oua sub orice forma.

Nu uita sa incerci ginjinha, care este un lichior de visine (visinata) si neaparat pastel de bacalhau. Uite aici o lista cu cateva din restaurantele pe care eu le-am incercat:

Gustari:

Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau

Pastel de bacalhau este un fel de chifteluta din cod, cartofi si oua, plus un praf de scortisoara. Codul este foarte popular in Portugalia si este delicios. Tot aici gaseseti un pachet avantajos care contine vin portughez, dar si pastel de bacalhau.

Fabrica de Nata

Fabrica de Nata este unul din cele mai populare locuri pentru faimoasele Pastéis de Nata. Pastéis de Nata este un desert portughez cu aluat de foitaj si crema cu ou si vanilie. Uneori, ea contine si un praf de scortisoara. Aici, eu am mancat cele mai bune prajiturele, iar o bucata costa 1,1 euro. Va recomand cu drag sa luati mai multe pentru ca sunt delicioase.

Pastéis de Belém

Pastéis de Belém este considerata patiseria care serveste Pastéis de Nata autentice, dupa aceeasi reteta, inca din 1800. Legenda spune ca primele prajiturele au fost facute langa manastirea Jeronimos (care este fix langa aceasta patiserie), de catre calugari, iar ideea a plecat de la o nevoie de a consuma galbenusurile ramase in urma apretarii hainelor calugaresti (utilizau albus de ou). In 1837 s-a nascut oficial Pastéis de Belém care foloseste reteta secreta a calugarilor.

Desi acestea se presupun a fi cele autentice, noua ne-au placut mai mult cele de la Fabrica de Nata. Asteapta-te sa fie o coada uriasa aici si nu uita ca ea este doar pentru cei ce vor sa le serveasca la masa. Daca vrei sa le iei la pachet, coada este mult mai mica sau inexistenta.

Brunch:

Break

Un loc tare simpatic de brunch, cu multe optiuni de smoothie/fresh, pancakes, waffles si croissante. Interiorul este foarte cozy si colorat, dar si “terasa” ne-a placut, care consta in cateva mese si scaune in strada. Noi am incercat croissant cu unt de arahide si banana si waffles sarate cu bacon si ou. Ne-au placut ambele.


Nicolau

Nicolau este un alt loc superb de brunch, cu multe combinatii interesante, tot felul de toast-uri cu oua in diferite forme, pancakes, bagels si smoothies bowls. De aici am incercat toast cu avoado si oua posate presarate cu curry granola, care era asezat pe hummus cu sfecla – foarte, foarte gustos. Am mai incercat si pancakes cu bacon & oua, iar in aluat aveau ceapa caramelizata. Un lucru ciudat ce am observat aici: trebuie sa astepti la intrare pana vine cineva sa te aseze la masa, nu poti alege tu in ce loc vrei sa mananci.


Zenith

La Zenith am fost de 2 ori pentru brunch si ne-a placut de fiecare data. Am apreciat cel mai tare faptul ca aveau multe optiuni vegane si fara gluten. Am incercat de aici pancakes vegane cu banana caramelizata, unt de arahide si dulceata de zmeura, bagel cu oua, bacon si ceapa prajita, iar drept desert croissante cu unt de arahide si dulceata. A doua oara am testat tacos cu pui si un toast cu numele localului (pui in sos, oua, cheddar si bacon). Desertul a fost cu pancakes si crema de vanilie. Personalul este foarte prietenos, insa la ore de varf trebuie sa astepti la coada. Va recomand sa mergeti dimineata devreme.


Quase Café

La Quase Café ne-a placut cel mai mult ca aveau feluri complexe care contineau mai multe gustari, iar eu am ales unul cu avocado toast, granola cu iaurt, fructe proaspete si pancakes cu ovaz si miere. Meniul acesta includea si bautura zilei care era de fapt un fresh sau un suc proaspat de fructe.

Cina:

Delicia de Arroios – un restaurant cu mancare locala foarte gustoasa. Servesc in fiecare zi un meniu diferit care contine mereu peste proaspat. Noi am mancat de 3 ori aici pentru ca ne-au impresionat oamenii, care sunt foarte calzi si atenti. In fiecare seara ne-au oferit cate ceva din partea casei. Mare atentie si aici, pentru ca se sta la coada, si mai ales in zilele de weekend, dar promit ca merita toata experienta.

De aici, am incercat mai multe: cod prajit (foarte popular in Portugalia si gustos), arroz de feijão (orez cu fasole – recomand neaparat), creveti cu unt, friptura de ton, caracatita in panada, frigarui de ton cu ananas. Va recomand sa incercati orice tip de peste sau fructe de mare pe care il au in meniul zilei pentru ca este proaspat, bine gatit si foarte gustos. Singurul fel de mancare ce nu ne-a placut aici a fost o garnitura – Açorda – care este un fel de paine inmuiata in apa cu coriandru si usturoi. Chiar si in cazul asta, oamenii s-au oferit sa ni-l inlocuiasca cu altceva pe gustul nostru.

Pe langa felurile principale, va recomand sa incercati deserturile care sunt facute in casa si sunt mai mult decat delicioase: cheesecake cu lime, mousse de fructul pasiunii (fruct popular in insulele Azore), tiramisu, bolo de bolacha (un fel de tiramisu reinterpretat la ei) vinul casei, dar si amarguinha – o bautura specifica din Algarve – lichior de migdale cu limonada si boabe de cafea.


Swaagat The Taste of India – restaurant indian cu mancare foarte buna pe care il recomand neaparat. Am avut o experienta tare faina aici, tot ce am comandat a fost delicios. Data fiind istoria Indiei si a Portugaliei, sunt multe restaurante cu specific asiatic in Lisabona, insa noi l-am ales pe acesta pentru ca avea multe reviews. De aici, am mancat chicken tikka, tikka masala cu orez, caju si ierburi aromatice si naan cu ceapa. La inceput, ne-au adus niste conuri cu chimen cu sosuri, foarte gustoase si ele.
*Daca sunteti pasionati de mancarea indiana, nu ratati nici un supermarket cu mancare asiatica, au o varietate mare de condimente si ingrediente pe care noi nu le avem cu siguranta acasa.


Tascantiga Sintra – aici am mancat in ziua in care am fost in Sintra. Totul a fost bun, insa nu impresionant. Eu am ales un sandwich cu sardine si ardei copt, iar el a luat caracatita prajita. Am mai ales o branza la cuptor cu ham si paine prajita. Sangria nu ne-a placut, mi s-a parut prea diluata si cu gust mai mult de suc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *