Fel principal

Lasagna

Intotdeauna lasagna mi s-a parut un fel de mancare complicat, dar cred ca m-am inselat. Dureaza intr-adevar sa o pregatesti, insa procesul este chiar simplu, iar un multicooker sigur ar simplifica si mai mult toata treaba.

De data asta am mers pe varianta clasica, insa data viitoare sigur o voi pune in Instant Pot.

lasagna

Ingrediente:

Sos bolognese:

▪️1kg carne tocata (vita-porc & pui)
▪️200ml rosii cu pulpa
▪️400ml sos de rosii
▪️200ml apa/supa de legume sau pui
▪️100ml vin rosu
▪️2 cepe
▪️2 morcovi
▪️3 bucati telina
▪️3-4 catei usturoi
▪️2 foi dafin
▪️2 fire rozmarin
▪️sare, piper

Sos bechamel:

▪️100g unt
▪️100g faina
▪️1l lapte
▪️50g parmezan
▪️1 lingurita nucsoara
▪️piper

Asamblare:

▪️250g foi proaspete de lasagna
▪️parmezan
▪️mozzarella
▪️cheddar

Mod de preparare:

Am inceput sa tai marunt toate legumele: ceapa, usturoiul, morcovul si telina si le-am calit intr-o oala in ulei de masline. Le-am calit foarte bine cu sare si piper pana au devenit moi, iar apoi am adaugat carnea si am amestecat pana a devenit maronie.

Am turnat rosiile cu pulpa, sosul de rosii, vinul si apa, apoi am condimentat cu sare si piper. Pentru a obtine un sos cat mai aromat, iti recomand sa folosesti foi de dafin si rozmarin proaspat. Am lasat sosul la foc mic cu capac pentru cel putin 40 de minute, ideal ar fi sa fiarba 2-3 ore, dar din lipsa de timp eu l-am tinut o ora. Poti face o cantitate mai mare si cand iti ramane sa o congelezi pentru altadata.

Trecem la sosul bechamel pentru care am topit un cub de unt si am adaugat faina. Pastreaza focul plitei cat mai mic si toarna treptat laptele, amestecand energic cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Cand ai terminat tot laptele, adauga nucsoara, piperul si parmezanul ras si amesteca din nou. Sosul final o sa fie cremos si fin, fara cocoloase. Il acoperim si il lasam deoparte pana ce sosul bolognese este si el gata. Nu uita sa scoti foile de dafin si frunzele de rozmarin din sosul bolognese.

Apoi, trecem la asamblat. Primul strat este cu sos bolognese, apoi bechamel, parmezan si foi proaspete de lasagna. Eu am pus si mozzarella dupa fiecare strat de bechamel, iar dupa ultima foaie am pus bechamel, parmezan si cheddar ras pentru o crusta rumena.

Am dat lasagna la cuptor pentru 30-40 de minute sau pana ce prinde o crusta aurie si am servit-o dupa ce a stat la racit 10 minute.

lasagna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *