Dulciuri

Kurtos (Kürtős Kalács)

Nu exista Craciun fara kurtos, cel putin pentru mine! Si cum targ de Craciun nu mai este, ma gandesc ca ar trebui sa improvizam cumva, nu?
Eu sunt mare fan kurtos si nu il ratam niciodata la targurile de Craciun. Poate parea o coca banala data prin zahar, dar este mai mult de atat, este plin de gust si miros de iarna. Va invit sa il incercati cu nuca si scortisoara, dar si cu cocos, care este preferatul meu.
kurtos

🔪 Preparare: 30min
👩‍🍳 Gatire: 20-30min

Ingrediente: (3 buc)

▪️300g faina
▪️2 oua
▪️40g zahar brun
▪️40g unt topit
▪️110ml lapte caldut
▪️4g drojdie uscata

Pentru “tavalirea” aluatului:

▪️40g unt topit
▪️zahar alb
▪️nuca
▪️cocos
▪️scortisoara

Mod de preparare:

Prima data dizolv drojdia in laptele caldut. Eu am ales sa folosesc drojdie pentru ca mi-am dorit sa am un kurtos pufos la interior, dar voi puteti sa o omiteti daca vreti sa fie crocant.

Bat ouale cu zaharul pana spumeaza, iar apoi adaug untul topit. Torn totul peste faina cernuta si omogenizez cu o spatula. Apoi, adaug si laptele cu drojdia dizolvata si incep sa framant pentru cateva minute.

Intre timp, voi pregati instrumentele pentru kurtos. Folosim doze de bere imbracate in staniol si vom rasuci aluatul pe ele.

Las aluatul intr-un loc caldut pentru 1h. Apoi, il intind cu un sucitor intr-o forma cat mai rotunda. Eu am ales sa formez o fasie continua in forma de spirala. Puteti, desigur, sa taiati si mai multe fasii si sa le lipiti in continuare.

Inainte de a rasuci aluatul pe doza de bere, ungeti putin staniolul cu unt, vor fi mult mai usor de desfacut dupa coacere. Totusi, incercati sa nu exagerati cu cantitatea de unt, pentru ca aluatul ar putea sa alunece in timpul coacerii. Sigilati bine aluatul la capete.

Pun kurtos-ul pe masa si presez bine. Imi doresc ca fasiile sa se intrepatrunda, pentru a nu scapa de pe doza de bere in timp ce sta in cuptor.

Cu o pensula, ung aluatul cu unt si il trec prin zahar, iar apoi prin nuca sau cocos. Nuca merge foarte bine cu scortisoara, asa ca puteti sa amestecati putina scortisoara cu zaharul.

Voi pune dozele in picioare, in tava si le voi da la 200°C, pentru aproximativ 15-20 de minute, pana se rumenesc frumos.

Sper sa va placa!

PS: Daca aveti dificultati in pregatirea acestor “cozonaci”, pe contul de Instagram se gaseste un reel cu modul de preparare.

kurtos

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *