Istanbul
Istanbul este un oras in care m-as mai intoarce de mii de ori si nu cred ca m-as plictisi. Este vibrant, plin de viata si de energie buna. Aici gasesti o intreaga experienta culinara, bogata in peste si mancare traditionala pe care nu trebuie sa o ratezi. Mancare buna este peste tot pe strada si in restaurante si nici o alegere nu cred ca este gresita, Istanbul fiind una din cele mai faine capitale culinare din lume.
Restaurante:
Aici am mancat foarte bine si sper sa nu il ratati daca ajungeti in Istanbul. Este un restaurant de cartier cu mancare gustoasa. Am incercat salata de vinete cu iaurt, adana kebab, salata cu rosii, ceapa si ardei iute si un tip de branza delicioasa. Fiecare kebab vine cu painici si lipii, dar si cu ardei si rosii coapte.
YALLA FALAFEL este un local micut, cu cateva mese care serveste mancare vegetariana. Aici am incercat cel mai bun falafel, hummus cremos si un preparat numit Fatte – un fel de salata cu naut, bucati de lipie prajita, menta, hummus, sos de tahini cu iaurt si caju. Pe aceasta din urma trebuie sa o incercati neaparat pentru ca este delicioasa.
Fatte Falafel
La DOĞACIYIZ GOURMET am incercat mic deun traditional. Mancarea a fost impecabila si va recomand cu drag sa incercati macar o data turkish breakfast in aceasta tara superba. Este o intreaga experienta cu multe tipuri de mancare si merita toata atentia voastra.

De aici am incercat durum care este un fel de shaorma cu carne de kebab. “Localul” este in strada, iar bucataria nu este cea mai curata posibila, insa merita din plin experienta daca puteti sa treceti peste aceste detalii. De incercat neaparat cu ayran, combinatia picant – iaurt acrisor este foarte buna.
La Hamdi Restaurant am luat o pauza de la mers pentru ca ploua si am avut chiar o masa gustoasa. Am incercat kebab de pui pe salata de vinete, hummus si salata cu rosii, ceapa, ardei si nuci. Toata mancarea a fost neasteptat de buna, data fiind pozitionarea restaurantului intr-o zona turistica.
kebab cu vinete si iaurt
Este un restaurant foarte popular cu peste proaspat. Cand ajungeti, puteti merge sa vedeti ce peste este disponibil in ziua respectiva si daca gasiti spada sub forma de tocanita, sa il alegeti neaparat, pentru ca este foarte delicios. Pe langa acesta, am mai ales red mullet prajit si sardine pe plita. La final, am primit ceai si desert din partea casei. Proprietarul este foarte politicos si de treaba, iar mancare este de departe extraordinara.
Spada cu sos Red mullet prajit
Çiya Sofrası este un restaurant foarte cunoscut cu mancare traditionala, in partea Asiatica. De aici am incercat supa de linte foarte gustoasa, pide turcesti si kebab pe pat de baba ghanoush (cred ca cel mai bun mancat vreodata). Au 2 tipuri de servire: cu comanda din meniu sau un fel de impinge tava cu meniul zilei.
meniul zilei kebab cu baba ghanoush & pida
Localuri cu dulciuri:
Tatlici Safa – un local tare simpatic cu multe dulciuri: baclava, kunefe, katmer, kataif. Aici am mancat cel mai bun kunefe. Kunefe este un preparat specific turcesc cu un aluat ca de fidea, umplut cu branza atoasa. De obicei, este pregatit cu fistic si insiropat cu zahar, iar deasupra se pune o cupa de inghetata turceasca.
kunefe, ceai, cafea si baclava
Karaköy Güllüoğlu – unul din cele mai populare locuri de dulciuri. Aici se gasesc toate tipurile de baclava. Va recomand sa o incercati pe cea insiropata cu lapte si nuci, cu cacao deasupra. Tot aici au si inghetata specifica turcilor, care este densa si atoasa, dar foarte buna.
baclava insiropata cu lapte
Ce sa mai incercati:
Helvesi – este un tip de gris cu fistic foarte gustos, care in general vine insotit de inghetata turceasca. Desi este putin gretos mancat individual, inghetata completeaza perfect peisajul. Il gasiti in multe locuri pe strada, noi l-am incercat pe partea asiatica, in Kadikoy.
Borek – este o placinta foarte gustoasa cu branza. Desi exista multe variante de umplutura, eu va recomand sa o incercati pe cea umpluta cu branza. Seamana foarte tare cu o placinta cu branza la roata, de care gasim la noi in patiserii.
Simit – Simit este covrigul turcesc imbracat in mult susan, care se gaseste peste tot pe strada si este foarte bun
Porumb – porumb copt si fiert gasesti la tot pasul si este pacat sa nu il incerci, daca esti in Istanbul. Pe langa el, gasesti mereu castane coapte, care sunt foarte preferatele mele in sezonul rece.
Suc de rodie – sucul proaspat stors de rodie este delicios si il gasiti pe toate drumurile (mai greu in sezonul cald). Daca il vedeti, neaparat sa il incercati.
Sandwich cu peste – de obicei se gaseste in jurul podului Galata, in niste barcute aurii. Este un sandwich cu peste proaspat prajit pe plita, ceapa alba si salata verde.
Pide turcesti – pida turceasca este facuta dintr-un aluat subtire si crocant, ca de pizza, ce contine de obicei carne, branza sau diverse legume.
Ayran – Ayran se gaseste in fiecare local si trebuie sa il incercati neaparat pentru ca este foarte gustos in combinatie cu mancarea picanta. Este un fel de iaurt de baut mai acrisor.
Pe langa aceasta mancare pe care puteti sa o incercati peste tot, pe drumuri si in restaurante, va recomand sa nu plecati cu mana goala acasa (daca va permite bagajul) si sa va faceti stoc de ceai, delicii turcesti, baclavale, condimente, fructe uscate si cafea turceasca. Gasiti multe condimente si ceaiuri varsate in partea asiatica, in Kadikoy, pe strada. Acolo sunt multe magazine cu preturi decente. Multe condimente le puteti gasi chiar si in supermarket-uri la preturi excelente. Nu va recomand bazarele deoarece preturile sunt mai turistice, insa au si ele farmecul lor.
Din Istanbul am plecat cu multe produse pe care nu le gasesc atat de usor in tara: sumac, chimion, chilli, mix-uri cu curry, susan negru, ceaiuri, sirop de rodie, rulouri cu jeleu si curmale carnoase. Baclavalele le puteti achizitiona de la Karaköy Güllüoğlu – le ambaleaza ei corespunzator ca sa reziste pe avion, iar deliciile turcesti le gasiti la fiecare pas – sunt niste rulouri cu jeleu si crema de nuci.

