Fel principal,  Gustari

Fasole batuta

Reteta asta de fasole batuta imi aminteste mereu de zilele de vara pentru ca mama o pregatea foarte des cand eram in vacanta. Stiu ca sunt multe versiuni ale ei in functie de regiune si sunt tare curioasa: voi cum o pregatiti? Mama o gatea mereu cu sosul acela specific de ceapa cu bulion. Cand eram mica, si eu si fratele meu il dadeam la o parte si mancam fasolea simpla. Acum, insa, am impresia intotdeauna ca nu-mi ajunge.

Si de data aceasta am folosit aparatul Instant Pot si am fost foarte incantata de cum fierbe fasolea. N-a fost nevoie sa o hidratez inainte, doar am spalat-o si am setat aparatul la programul Beans. Ma gandesc serios sa fierb mai multa intr-o zi si sa o congelez pentru a nu mai cumpara conserve in viitor.

Daca va intereseaza aparatul, il gasiti pe instant-pot.ro, iar codul meu este inca valabil si va aduce 10% discount la orice aparat achizitionat: #coltulcubunatati10.

fasole batuta

Ingrediente:

▪️300g fasole uscata
▪️2-3 catei de usturoi
▪️1 ceapa mare
▪️200ml bulion/pasta de rosii
▪️zeama de lamaie
▪️1 lingurita boia afumata
▪️1/2 lingurita boia iute
▪️sare

Mod de preparare:

Spala bine fasolea si pune-o la fiert cu sare si apa. Pentru acest pas, eu am folosit aparatul meu Instant Pot si am gatit-o pentru 20 de minute la programul Beans. Apoi, am trecut-o prin apa rece, pastrand lichidul ramas in oala.

Am asezat fasolea intr-un blender si am mixat cu usturoi, zeama de lamaie, sare si putin din apa in care a fiert. Aici, ar trebui sa ajustati cantitatea de apa dupa bunul plac. La fel ca la hummus, am folosit 1-2 cuburi de gheata pentru a obtine o textura cat mai cremoasa. Am asezat fasolea intr-o farfurie conturand un sant in care sa pun sosul de ceapa.

Pentru sos, doar am calit ceapa intr-o lingura de ulei. Am adaugat apoi bulion, boia si sare si am amestecat totul. Am asezat ceapa in santul format si am turnat putin ulei de masline. Am servit fasolea rece, dupa ce a stat putin la frigider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *