Fel principal

Falafel

V-am tot zis ca iubesc sa pregatesc falafel la cuptor cu lipii proaspete. E simplu de facut, rapid si tot ce fac este sa uit de el in cuptor, nici macar nu stau sa il prajesc. 20 de minute mai tarziu si masa este servita.
Mi se pare fascinant cat de multa aroma poate sa existe intr-o chifteluta de naut si cat de bine se potriveste cu sosul de iaurt si rodia acrisoara.
Falafel poate fi usor integrat intr-o masa de post si poate fi servit cu sosul de tahini si usturoi pregatit la Salata cu tofu si fasole rosie.
falafel

🔪 Preparare: 10min (+30min frigider)
👩‍🍳 Gatire: 15-20min

Ingrediente:

▪️200g naut uscat
▪️2 cepe rosii
▪️4 graunte de usturoi
▪️1/2 ardei iute
▪️1 lingurita sare
▪️1 lingurita bicarbonat de sodiu
▪️1+1/2 lingurita paprika/boia
▪️1/4 lingurita chimen macinat
▪️1/2 lingurita coriandru
▪️3-4 linguri de faina
▪️un praf de boia iute
▪️patrunjel tocat
▪️menta uscata

Mod de preparare:

Pentru falafel, am nevoie ca nautul sa fie uscat. Puteti folosi si naut din conserva, dar rezultatul final nu este acelasi. Eu obisnuiesc sa tin nautul in apa peste noapte. In acest timp, el isi va mari volumul, de aceea este nevoie ca nivelul apei sa treaca destul de mult de boabele de naut din bol.

A doua zi, trec nautul printr-un maruntitor alaturi de usturoi, ceapa si patrunjel. Le pun pe toate intr-un bol impreuna cu celelalte condimente si le amestec bine pana obtin o pasta din care putem forma chiftelele de naut. Daca vi se pare ca nu se leaga, puteti sa mai adaugati putina faina. Acopar bolul cu o folie si dau nautul la frigider pentru cel putin 30 de minute.

Dupa ce a stat la frigider, aluatul este pregatit sa fie modelat. Iau cate o lingura si modelez chiftele aplatizate pentru copt. Ma ajut de putin ulei, daca este cazul.

Le dau la 200°C, cu ventilatie, pentru 15-20 de minute. Puteti chiar sa le prajiti in ulei. Eu le bag la cuptor pentru ca mi se pare mai usor.

La final, le servesc cu lipii de casa, sos de iaurt cu usturoi, ceapa rosie proaspata si rodie.

falafel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *