Dulciuri

Cozonac floare cu ciocolata

Sunt sigura ca o sa va placa mult acest cozonac floare cu ciocolata, pentru ca am primit un feedback tare bun la rulourile cu scortisoara. Aluatul este asemanator, numai ca de data asta am creat o forma festiva pentru masa de sarbatori. Am inlocuit gustul tomnatic de scortisoara cu un fel de pasta de ciocolata facuta in casa, care a iesit atat de buna ca nu imi venea sa cred ca nu m-am gandit niciodata sa o folosesc intr-un aluat pufos.

Pe masura ce am testat diverse texturi si cantitati pentru a obtine o pasta perfecta de ciocolata, mi-am dat seama ca daca i-as adauga si cateva nuci de padure, poate fi folosita drept nutella (vegana, fara zahar sau gluten).

cozonac floare cu ciocolata

🔪 Preparare: 30min (+1-2h dospit)
👩‍🍳 Gatire: 15-20min

Ingrediente:

Aluat:
▪️320g faina (am folosit faina de cozonac)
▪️150ml lapte cald
▪️50g unt
▪️2 linguri miere
▪️1 ou
▪️5g drojdie uscata
▪️un praf de sare

Umplutura:
▪️130g curmale
▪️25g cacao
▪️30g unt (de preferat 82% grasime – se poate inlocui cu ulei de cocos)
▪️50ml apa
▪️40g ciocolata

Optional: 1 ou pentru uns

Mod de preparare:

Cern faina intr-un bol incapator si in mijloc ii fac o gaura. Asez drojdia alaturi de putin lapte caldut si astept 5 minute pana aceasta este dizolvata complet. Intre timp, voi topi untul alaturi de miere (pe baie de aburi sau la microunde) si amestec pentru a le omogeniza. Le adaug peste faina, alaturi de ou si restul de lapte si cel mai important: un praf de sare.

Incep sa framant timp de 10 minute, pana ce aluatul devine cat de cat elastic. Apoi, il asez inapoi in bol, il acopar si il tin la temperatura camerei pentru cel putin 1-2h. In acest timp, el ar trebui sa isi dubleze volumul.

Pentru a pregati umplutura, asez curmalele intr-un bol cu apa fierbinte si le tin 10-15 minute. Eu am folosit curmale deshidratate. Daca ale voastre sunt proaspete, nu mai este necesar acest pas. Asez curmalele intr-un blender de bucatarie (un smoothie maker nu va functiona), alaturi de apa si pudra de cacao si mixez pana obtin o pasta cremoasa si omogena. Peste aceasta pasta, voi adauga untul topit si amestec din nou, folosindu-ma de o spatula.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il impart in doua parti egale. Fiecare parte o voi intinde subtire, cu ajutorul unui sucitor, sub forma de cerc. Intind umplutura pe prima bucata, cu un cutit sau o spatula, iar apoi presar ciocolata taiata bucati. Asez cea de-a doua parte peste umplutura si presez usor cu degetele marginile cercului.

Asez un castron micut in mijlocul cercului si voi trasa o cruce cu un cutit, avand grija sa omit suprafata de sub castron. Fiecare parte va fi impartita in alte 4, prima data in 2 pe mijloc si inca 2 pentru fiecare. Luam cate doua fasii si le rasucim de 2 ori, lipind marginile de la exterior si sigiland cu o scobitoare, daca este cazul. Pentru a intelge mai bine procesul, este necesar sa aruncati un ochi pe contul meu de Instagram. Voi proceda la fel pentru toate partile, pana obtin o floare.

La final, dau la o parte castronul si acopar aluatul cu un prosop. Il voi tine la cald inca 20-30 de minute. Daca va grabiti, puteti sa omiteti acest pas. Ungeti floarea cu un ou batut si asezati-l in cuptorul preincalzit la 200°C, timp de 5 minute, iar apoi scad temperatura la 180°C, pentru 10-15 minute.

cozonac floare cu ciocolata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *