Dulciuri

Coronita cu ciocolata alba si coacaze rosii

Aceasta coronita cu ciocolata alba si coacaze rosii e o nebunie totala. Imi place atat de mult combinatia dulce-acrisor si nu regret nici un minut ca n-am incercat-o cu ciocolata neagra si alune, desi am fost tentata.
A fost poate printre cele mai apreciate retete din meniul de Craciun. Fie ca alegeti sa folositi ciocolata alba si coacaze rosii sau mergeti pe o combinatie de ciocolata neagra si nuci sau alune de padure, aceasta coronita cu textura de cozonac nu trebuie sa lipseasca de pe masa voastra. Pe cat este de aspectuoasa, pe atat de delicioasa!
coronita cu ciocolata alba si coacaze rosii

🔪 Preparare: 20min + 1h (dospire)
👩‍🍳 Gatire: 30min

Ingrediente:

Aluat:

▪️375g faina (eu am folosit pentru cozonac)
▪️55g unt
▪️3 lingurite de zahar
▪️1 ou
▪️20g drojdie proaspata (/7g drojdie uscata)
▪️200ml lapte
▪️un praf de sare

Umplutura:

▪️55g unt la temperatura camerei (82% grasime)
▪️120g ciocolata alba taiata marunt
▪️125g coacaze rosii
▪️45g zahar brun
▪️1/2 pastaie de vanilie
▪️putina zeama de portocala

Mod de preparare:

Pentru inceput, topesc untul si il adaug peste laptele caldut. Intr-un bol separat, cern faina, impreuna cu un praf de sare. Fac o adancitura in mijloc si pun zaharul si drojdia maruntita acolo, apoi oul si amestecul de unt cu lapte. Daca folositi drojdie uscata, dizolvati-o inainte de utilizare.

Incep sa framant timp de 10-15 minute, pana ce aluatul devine elastic. Incerc sa nu adaug prea multa faina in plus. Pun aluatul intr-un bol, il acopar cu un prosop si il las la dospit 40 de minute.

Intre timp, voi prepara umplutura. Frec untul la temperatua camerei cu o spatula alaturi de zahar. Apoi, adaug pastaia de vanilie si zeama de lamaie si amestec.

Cand aluatul s-a marit, il pun pe masa de lucru si il intind in forma dreptunghiulara, cat mai subtire. Apoi, intind cu o lingura amestecul de unt cu zahar. Presar ciocolata alba taiata marunt, iar apoi coacazele rosii. Incerc sa presez putin ciocolata si coacazele pentru a se prinde bine de aluat.

Cum impletesc aluatul? Pentru inceput, rulez dreptunghiul si voi taia “ruloul” pe lungime, in doua parti egale. Iar apoi, le pun parte peste parte si la final le strang intr-o coronita. Ma ajut de scobitori pentru a fixa bine coronita si pentru a nu se desface in timpul coacerii. Promit ca revin si cu un reel pe contul de Instagram cu modul de asamblare.

Acopar coronita si o mai las la crescut pentru inca 20 de minute. Apoi, o ung cu un ou batut si o dau la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 20-30 de minute, pana se rumeneste frumos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *