Chilli con carne
Chilli con carne este o explozie de gusturi si obisnuiesc sa il pregatesc destul de des. E foarte usor de facut si este delicios cu iaurt si lipii proaspete. Pe langa asta, ofera o masa bogata in nutrienti si plina de gust. Puteti pregati cantitati mai mari si sa il pastrati la congelator, eu o sa va arat cum am obtinut 4 portii.
De data aceasta, o sa ma ajut de Instant Pot pentru ca imi usureaza considerabil munca. Il voi folosi la sotarea legumelor si la fierberea carnii in sosul de rosii. Am lasat si cateva mentiuni in cazul in care nu detineti un multicooker, insa timpul de pregatire va fi putin mai mare.

🔪 Preparare: 10min
👩🍳 Gatire: 10-15min
Ingrediente: (4 portii)
▪️500g carne tocata (vita, pui, porc)
▪️300g sos de rosii
▪️1 conserva fasole rosie (240g)
▪️150g porumb din conserva
▪️1 ceapa
▪️1 ardei capia
▪️3 catei de usturoi
▪️10g ciocolatta 75% cacao
▪️1/2 zeama de lamaie
▪️patrunjel proaspat tocat
▪️1/2 lingurita de scortisoara
▪️sare, piper
▪️2 lingurite de mix de chilli con carne
Mod de preparare:
Pentru a realiza reteta aceasta, eu am folosit aparatul meu Instant Pot Pro 8. Daca vreti sa aflati mai multe despre el, il gasiti aici. Cei de la Instant Pot ne-au oferit si un cod de reducere pentru comunitate: #coltulcubunatati10 pentru 10% la orice aparat Instant Pot achizitionat.
Taie marunt legumele: ceapa, ardeiul capia si usturoiul. Uneori, daca am ardei iute in casa, toc o jumatate pentru iuteala. Daca nu, folosesc chilli.
Setand functia Saute, caleste ceapa si usturoiul la intensitate mare, in putin ulei. Adauga apoi ardeiul si amesteca bine. Continui cu carnea si amestec in continuare pana ce devine usor maronie. Daca gatesti totul intr-o tigaie normala, asteapta pana ce carnea isi va trage apa.
Opresc functia Saute, presar mix-ul pentru chilli con carne si adaug sosul de rosii. Daca nu aveti mix de chilli con carne, puteti folosi un amestec din:
- 1/2 lingurita chimion
- 1 lingurita boia dulce
- 1/2 lingurita boia iute
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita fulgi de chilli
- 1/2 lingurita oregano
- 1/2 lingurita pudra de usturoi
- sare, piper dupa gust
Pornesc din nou Instant Pot-ul si il setez pentru 7 minute pe functia Pressure Cook. Daca aveti carne de tara, va recomand sa tineti putin mai mult carnea. In cazul tigaii, voi gati carnea la foc mic in sosul de rosii, pana ce pare facuta si sosul s-a tras putin. Amestec, gust si mai condimentez daca este necesar.
Dupa cele 7 minute, activeaza depresurizarea si lasa mancarea in oala pana ce tot aburul s-a dus si poti deschide capacul. Adauga fasolea si porumbul din conserva si amesteca, iar apoi stoarce zeama de lamaie. Presara extra scortisoara si asaza un cub de ciocolata. Amesteca bine pana ce acesta s-a topit si adauga la final patrunjel proaspat tocat. Serveste cu iaurt grecesc pentru a mai diminua iuteala.


