Dulciuri

Babka cu nutella

Nu stiu de ce am asteptat atat ca sa incerc aceasta babka cu nutella. E un fel de cozonac reinterpretat, care nu necesita prea multa framantare si care e plin de ciocolata. Eu i-am adaugat si cateva bucati de ciocolata, voi puteti folosi nuci, stafide in rom sau chiar fructe confiate.

Nici de data aceasta nu am folosit un aparat de framantat si totusi babka a iesit suficient de pufoasa, asa ca nu va temeti daca trebuie sa framantati aluatul cu mana, deoarece el nu este atat de lipicios.

babka cu nutella

🔪 Preparare: 20min + dospire (1-2h)
👩‍🍳 Gatire: 30-40min

Ingrediente: (1 buc – tava: 22×12)

Aluat:

▪️250g faina (eu am folosit pentru cozonac)
▪️40g unt topit
▪️70ml lapte caldut
▪️1 ou mic la temperatura camerei
▪️30g zahar
▪️10g drojdie proaspata (3-4g drojdie uscata)
▪️un praf de sare

Umplutura:

▪️150g nutella
▪️60g ciocolata (eu am folosit cu 50% si 75% cacao)

Sirop:

▪️20g zahar
▪️70ml apa
▪️1 lingura zeama de lamaie/portocala

Mod de preparare:

Topesc untul si il amestec cu laptele caldut si cu oul.

Intr-un alt bol, cern faina si o amestec cu zaharul si praful de sare. Apoi, fac o adancitura mica si pun drojdia maruntita cu mana. Adaug si lichidele si incep sa amestec pana se omogenizeaza totul. Incep sa framant pentru 10-15 minute, pana ce aluatul devine elastic, iar apoi, il acopar cu un prosop si il las intr-un loc caldut pentru 1h30.

Cand aluatul a crescut, presar faina pe blatul de lucru si intind aluatul cu un sucitor intr-o forma dreptunghiulara cat mai subtire. Intind nutella uniform, cu o lingura si presar bucatele de ciocolata.

Rulez aluatul pana la capat si il tai in 2 parti egale pe lungime. Apoi, impletesc aluatul, punand parte peste parte. Daca aveti nevoie de ajutor, puteti urmari reel-ul pe care l-am facut pentru coronita cu ciocolata alba. Link-ul se gaseste aici.

Trec cozonacul in tava de copt si il mai las sa stea acoperit pentru inca 30 de minute. Apoi, il dau la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru aproximativ 30-40 de minute.

Intre timp, voi pregati siropul. Pun apa pe foc si cand a dat in clocot, adaug zaharul si amestec pana se dizolva complet. Las la racit, iar apoi adaug zeama de lamaie. Puteti sa o omiteti, daca nu va place. Imediat ce scot babka din cuptor, o ung cu siropul racit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *